Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kognitívna infraštruktúra od Microsoftu navrhla, ako by vyzeral ďalší obraz od Rembrandta

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Priatelia, ak ste videli nejaký sci-fi film o umelej inteligencii a myslíte si, že k nám príde niečo podobné, čo sa samé učí a rozmýšľa najskôr o 50 rokov, tak to sa teda veľmi mýlite. Už teraz klope na dvere. Dôkazom toho je systém Watson od IBM, ktorý už má dokonca poriadne silnú konkurenciu v podobe infraštruktúry Azure. A z toho, čo sa práve tej podarilo, padá sánka.

V korporátnom prostredí je v súčasnosti veľkou témou analýza a spracovanie obrovského množstva dát, ktoré môžu firmy využiť pre zlepšenie svojho biznisu a služieb pre svojich klientov. V tejto oblasti sa k slovu začínajú hlásiť technológie takzvaného strojového učenia, či inak povedané umelej inteligencie, ktoré sú postavené na cloudových systémoch. Takéto pokrokové riešenie pre firmy prináša aj známy softvérový gigant.

„Program na analýzu a spracovanie dát je všeobecná infraštruktúra, ktorá sa nazýva Microsoft Azure. A táto infraštruktúra stojí nad všetkými ostatnými nástrojmi, ktoré sú potom priradzované k tejto infraštruktúre a umožňujú vlastne tú analýzu a reálne to vyhodnocovanie a potom vizualizáciu dát,“ popisuje infraštruktúru Azure pán Juraj Králik, Microsoft Slovensko a Česká republika.

Kognitívna infraštruktúra Azure je pritom dostupná v podobe akéhosi balíčka cloudových služieb pre každého, kto potrebuje pracovať s veľkým množstvom dát. Používateľ pritom získa aj prístup k rôznym vopred pripraveným analytickým službám, ako sú napríklad technológie pre rozpoznávanie tvárí či vecí. Na týchto nástrojoch môže potom postaviť svoje vlastné riešenie.

„Samozrejme vždy je to o tom, že ten model vytvárate trocha na mieru, ale máte k tomu už pripravenú platformu, ktorá sa dá k tomu využiť. A tým tie projekty realizovať omnoho rýchlejšie a jednoduchším spôsobom,“ vysvetľuje pán Robert Havránek, Microsoft Slovensko a Česká republika.

Hlavnou zbraňou Microsoft Azure je však schopnosť strojového učenia sa pomocou hĺbkovej analýzy všetkých dostupných dát. Vďaka tomu prináša možnosť predikcie, v ktorých predpovedá akým smerom by sa rôzne scenáre z analyzovaných dát mohli uberať. Tieto vlastnosti umelej inteligencie sa Microsoft rozhodol prezentovať pomerne netradičným spôsobom v spolupráci s partnermi iniciatívy The Next Rembrandt, kde sa obe strany pokúsili oživiť umenie jedného z najväčších svetových maliarov.

„Išlo o to ukázať, či sa môže počítač naučiť maľovať rovnako, ako slávny holandský maliar a v podstate i ukázať, čo umožňujú pokročilé analytické služby, umelá inteligencia, napríklad v odvetví, ako je umenie.“

Kognitívna infraštruktúra Microsoft Azure dokázala predikovať a navhnúť, ako by vyzeral ďalší obraz od slávneho Rembrandta

Na začiatku projektu bolo pomocou 3D skenerov naskenovaných všetkých 346 známych Rembrandtových obrazov, ktoré potom prostredníctvom systému pre rozpoznanie tvárí a detailnej analýzy výtvarnej techniky spracovala cloudová infraštruktúra Azure. Tá potom predikovala, čo by tak na ďalšom obraze mohlo byť, keby umelec ešte žil. No to bol len začiatok náročnej práce.

„Z toho vyšlo, žeby to bol muž vo veku 30 – 40 rokov, oblečenie, a tak ďalej a tak ďalej. A následne znovu detailne analyzovať všetky portréty, ktoré Rembrandt namaľoval. Skutočne v detaile, jednotlivé oči, nos, pusu, kompozíciu a stavať postupne kompozíciu toho daného portrétu až teda k tomu finálnemu dielu.“

Výsledkom sa stal nový obraz, ktorý je vytvorený z viac ako 140 miliónov obrazových bodov. Aby bolo dielo umelej inteligencie naozaj verné, bol obraz vytlačený pomocou špeciálnej 3D tlačiarne s využitím UV atramentu.

„Počas tlače, tak aby sa dosiahlo plasticity daného obrazu, tak sa použilo 18 vrstiev postupného tlačenia a vlastne ten výsledok vedie k tomu, že vidíte plastický obraz a nie len fotografiu.“

Výsledok svojou vernosťou poriadne prekvapil nielen laickú, ale aj odbornú verejnosť. Mnohí sa zhodli na tom, že práve takto by mohlo vyzerať ďalšie dielo od Rembrandta. Infraštruktúra Microsoft Azure však vďaka predikcii otvára nové perspektívy spracovania dát aj pre reálny biznis.

„Napríklad v zdravotníctve, ako dokážu podobné technológie pomáhať a lepšie liečiť pacientov napríklad s psychiatrickou chorobou. Alebo v letectve znižovať spotrebu paliva a tým samozrejme prispieť nejako k ekologickému rozmeru,“ dodáva pán Robert Havránek, Microsoft Slovensko a Česká republika.

Azure môže tiež pomôcť optimalizovať využitie strojov vo výrobe alebo predpovedať, ktorý komponent či zariadenie má vysokú pravdepodobnosť, že sa pokazí a firma tak môže vopred pružne reagovať. Vďaka hĺbkovej analýze vie predpovedať, ako sa biznis vyvíja a kde treba ubrať alebo pridať, aby sa efektívne rozvíjal ďalej. Možnosti sú naozaj široké a využitie takejto umelej inteligencie môže byť tá správna cesta pre korporácie, ktoré chcú kráčať s digitálnou dobou.