Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Honda elektrifikuje mikrododávku pre čistú a tichú prepravu v meste

Honda elektrifikuje mikrododávku pre čistú a tichú prepravu v meste
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 10. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Honda oznámila elektrifikovanú verziu svojej malej, no schopnej „mikrododávky“ N-Van poháňanej spaľovacím motorom. Elektrická mikrododávka N-Van e:, ktorá má dojazd okolo 210 kilometrov na jedno nabitie, je pritom súčasť misie spoločnosti Honda predávať v Japonsku do roku 2030 len elektrické vozidlá.

Ľahká komerčná elektrická mikrododváka N-Van e: s tichým chodom je ideálne vhodná pre dovoz tovaru medzi mestami, najmä v skorých ranných hodinách alebo po tom, ako ľudia idú spať. Bola vyladená tak, aby zodpovedala výkonu zrýchlenia existujúceho turbo modelu N-Van s benzínovým pohonom.

Elektrická mikrododávka Honda N-Van e:.

Asistenčné technológie pre vodiča, ako je rozpoznávanie dopravných značiek, funkcia udržiavania v jazdnom pruhu, adaptívny tempomat a parkovacie senzory, sú súčasťou súpravy Honda Sensing. A údajne, ako prvá vo svojej triede, obsahuje aj bočné airbagy pre vodiča a spolujazdca v štandardnej výbave. Konštruktéri Hondy tiež zväčšili veľkosť brzdových kotúčov pre lepšiu kontrolu pri jazde z kopca.

Exteriér obsahuje materiály recyklované z nárazníkov starých vozidiel spoločnosti Honda, zatiaľ čo rovná a nízka podlaha s tenkou batériou namontovanou pod ňou, v kombinácii s vysokým stropom, vytvára „priestranný a vysokokapacitný nákladný priestor“ vo vnútri.

Elektrická mikrododávka Honda N-Van e:.

Zadný priestor je dlhý 1,48 metra so sklopenou zadnou lavicou, je 1,39 metra široký a 1,36 metra vysoký. No sedadlo spolujazdca a zadné sedadlo sa dá sklopiť do roviny s podlahou, aby sa dovnútra dali umiestniť aj dlhšie predmety. Stredový stĺpik na strane spolujazdca bol vynechaný, aby sa umožnilo nakladanie nákladu cez dvere spolujazdca a posuvné bočné dvere. N-Van e: môže pritom prepraviť až 300 kg.

Elektrická mikrododávka Honda N-Van e:.

Spoločnosť Honda sa snaží dosiahnuť dojazd WLTC na jedno nabitie približne 210 kilomterov a pre jednoduché používanie umiestnila nabíjací port dopredu. Elektrická mikrododávka je údajne kompatibilná so 6-kW nabíjačkami pre úplné nabitie za približne 5 hodín a obsahuje externý napájací port, takže energiu z batérie možno použiť na napájanie náradia a spotrebičov alebo použiť ako napájacie vozidlo k domácemu zdroju energie v núdzových situáciách.

Elektrická mikrododávka Honda N-Van e:.

Prototyp elektrickej mikododávky N-Van e: sa testuje od júna a spoločnosť Honda ho plánuje vyskúšať aj mimo Japonska, aby potvrdila výkonnostné špecifikácie pred uvedením na trh. Ak všetko pôjde podľa plánu, dostupnosť v Japonsku sa plánuje na miestnu jar 2024. Bude pritom k dispozícii v troch konfiguráciách, vrátane modelu, v ktorom sa nachádza len sedadlo vodiča, aby sa zväčšil nákladný priestor.