Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Extrémne rýchly a precízny humanoidný robot Astribot S1

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa zdá, že každú chvíľu sa objaví ďalší šikovný humanoidný robot, ešte sme nemali možnosť vidieť takého, ktorý by sa pohyboval tak rýchlo alebo tak presne ako model, ktorý predstavila čínska spoločnosť Astribot.

Vývoj humanoidných robotov poháňaných umelou inteligenciou začína naberať na obrátkach. Najnovší takýto humanoid, ktorý je nazvaný ako S1 a je dielom pomerne neznámej dcérskej spoločnosti Stardust Intelligence so sídlom v Senzhene s názvom Astribot, však svojimi schopnosťami vyráža dych. Je rýchly. Je presný. A nepodobá sa ničomu, čo sme mohli doteraz vidieť.

Podľa spoločnosti Astribot môže humanoid S1 vykonávať pohyby s maximálnou rýchlosťou až 10 metrov za sekundu a zvládnuť úžitkové zaťaženie 10 kg na jednu ruku. Táto rýchlosť, ako ukazuje video, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU, je dostatočne vysoká na to, aby humanoid vytiahol obrus spod hromady pohárov na víno bez toho, aby sa zrútili na zem.

Humanoidný robot poháňaný umelou inteligenciou Astribot S1 je nielen rýchly, ale aj mimoriadne zručný.

Humanoidný robot S1 je však nielen rýchly, ale aj neuveriteľne presný, pričom zvládne všetko, od otvárania a nalievania vína, cez jemné šúpanie uhorky, obracanie sendviča na panvici až po písanie kaligrafie. Video tiež ukazuje, že robot veľmi dobre napodobňuje ľudské pohyby. To znamená, že by sa mal dobre učiť.

No všetky humanoidné roboty, ktoré boli doteraz predstavené, majú nejaké prostriedky na pohyb, ale zdá sa, že toto je pomerne nehybný robot. Spoločnosť Astribot pritom tvrdí, že vývoj robota trval približne rok a predpokladá, že by mohol byť komerčne dostupný už koncom tohto roka.