Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Častice kravského mlieka odomkli možnosť orálneho podávania RNA

Častice kravského mlieka odomkli možnosť orálneho podávania RNA
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa novej štúdie kravské mlieko obsahuje nanočastice, ktoré možno použiť na orálne podávanie RNA modifikujúcej choroby. S liekmi na báze RNA, ktoré sa v súčasnosti podávajú iba injekčne, tento objav odomyká dvere k lacnejšej a dostupnejšej liečbe celého radu chorôb.

Jednou z najväčších výziev, ktorým výskumníci čelia, je výroba injekčných liekov do verzií, ktoré možno užívať perorálne. Perorálne lieky zvyčajne zlyhávajú, pretože nedokážu odolať drsnému prostrediu čriev. To vedie k zlej biologickej dostupnosti, čiže schopnosti lieku absorbovať sa a pôsobiť na telo terapeuticky.

Triedou liekov, ktoré sa môžu podávať iba injekciou, sú RNA terapeutiká. Pomocou molekúl na báze RNA tieto lieky manipulujú s expresiou a aktivitou cieľových molekúl, modulujúc biologické dráhy na liečenie špecifického stavu. RNA terapia umožňuje liečbu chorôb, pri ktorých konvenčné lieky nie sú účinné.

Nový výskum na Kráľovej univerzite v Londýne (King’s College London ) zistil, že biologické nanočastice v kravskom mlieku nazývané ako extracelulárne vezikuly (EV) môžu byť spôsobom podávania dôležitých terapií RNA perorálne.

„Orálne podávanie liekov je najprijateľnejším, najpohodlnejším a zvyčajne najlacnejším spôsobom užívania liekov, pretože sa nespolieha na zdravotníckych odborníkov,“ povedal Driton Vllasaliu, zodpovedajúci autor štúdie a docent farmácie na Fakulte rakoviny a farmaceutických vied na Kráľovej univerzite v Londýne. „Schopnosť dodávať „biologické“ lieky, ako sú RNA terapie, sa často považuje za „svätý grál“ podávania liekov, ale zostáva tvrdohlavou výzvou. Táto štúdia je významná, pretože naznačuje, že je možné orálne podávanie liekov RNA pomocou technológie založenej na mliečnych EV.“

EV pritom hrajú kľúčovú úlohu v komunikácii medzi bunkami. Väčšina našich buniek používa EV na prepravu nákladu, ako sú proteíny, lipidy a nukleové kyseliny, vrátane RNA, na veľké vzdialenosti do cieľových buniek. Sú obklopené ochrannou lipidovou vrstvou a, čo je dôležité, môžu prechádzať cez biologické bariéry.

Výskumníci teda skúmali, či EV extrahované z kravského mlieka možno použiť ako prostriedok na dodávanie liekov do problematického gastrointestinálneho traktu. Mliečne EV (mEV) sa už predtým skúmali z hľadiska ich terapeutického potenciálu pri ochorení dráždivého čreva na myších modeloch.

Potom, čo potvrdili, že mEV prekročili črevnú stenu s použitím realistických organoidných modelov ľudských čriev, výskumníci naplnili mEV RNA protinádorovým nekrotickým faktorom alfa (anti-TNF-a) a podali jednu dávku potkaniemu modelu so zápalovým ochorením čriev. TNF-a sprostredkováva črevný zápalový proces a je jedným z hlavných faktorov podieľajúcich sa na rozvoji zápalového ochorenia čriev. Liečba znížila dĺžku hlavného miesta zápalu hrubého čreva u potkanov v porovnaní s kontrolnými skupinami.

Významné zlepšenie vzhľadu hrubého čreva v liečenej skupine naznačovalo, že mEV úspešne doručili funkčný anti-TNF-a RNA náklad, čím sa znížil zápal a podporila sa oprava steny hrubého čreva. Hoci štúdia zvažovala iba účinok mEV naplnených RNA na liečbu zápalových ochorení čriev, výskumníci tvrdia, že mEV by sa mohli použiť na liečbu širokého spektra chorôb, vrátane srdcových chorôb a cukrovky, pomocou perorálne podávaných terapeutík.

„To by mohlo viesť k razantnej a udržateľnej výrobe cenovo dostupných perorálnych terapií nukleových kyselín pre množstvo chorôb, To by malo veľký spoločenský dopad,“ povedal Vllasaliu.

Navyše, keďže mnoho ľudí už bolo pravidelne vystavených EV z kravského mlieka, je nepravdepodobné, že by mEV vyvolali nepriaznivú imunitnú odpoveď, na rozdiel od syntetických nanočastíc, ktoré sa v súčasnosti používajú na podávanie RNA terapie injekciou.

Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Journal of Nanobiotechnology.